Yiorgo Moutsiaras

De Nederlandse dirigent Yiorgo Moutsiaras, geboren in Volos, Griekenland, studeerde koor- en orkestdirectie aan de Conservatoria van Rotterdam en Maastricht en aan het Lemmensinstituut in het Belgische Leuven. Hij bekwaamde zich ook in piano, zang, fagot, cello, compositie en muziektheorie. Daarnaast volgde hij verschillende masterclasses voor orkest- en koordirectie bij befaamde dirigenten onder wie B. Haitink, K. Masur, E. de Waart en H. Rilling. Hij bezit de graad van Master of Music en is vereerd met een Orchestra Favorite Award.

Hij heeft deelgenomen aan meerdere internationale competities voor dirigenten in Europa en Amerika. Tijdens de afgelopen twintig jaar was Yiorgo chef dirigent van Nederlandse muziekensembles en hij heeft succesvolle concerten gegeven met professionele en amateurorkesten en koren in verschillende landen van Europa. Momenteel is hij artistiek leider van het kamerorkest Nederlands Camerata en van het Grieks Koor Filomila Amsterdam. In januari 2019 maakte hij zijn debuut met het Nationaal Symfonieorkest van de Griekse Omroep.

Sinds september 2016 is Yiorgo ook de dirigent van Koor en Orkest van Toonkunst Bussum. Hij beschrijft zijn ervaring met het werken met beide Toonkunst ensembles als volgt: “Ik voel me gelukkig als dirigent, dat ik beide muziekgroepen van deze vereniging mag dirigeren. Toonkunst Bussum is een gedreven muziekorganisatie met gemotiveerde leden.

Er wordt enthousiast en hard gewerkt en door de inspanning en motivatie van de spelers en zangers kunnen we mooie concerten neerzetten voor ons publiek. Ook op het gebied van de organisatie van de concerten en andere evenementen dragen veel leden hun steentje bij, door hun rol als bestuurslid of door deel te nemen aan de verschillende commissies binnen de vereniging. Het repertoire, speciaal geschreven voor de combinatie van koor en orkest, spreekt me zeer aan. Via Toonkunst Bussum kan ik een van mijn grote wensen, het dirigeren van dit soort muziekstukken, waarmaken.”

foto’s door Rien de Jager