Kom je ook spelen in ons jeugdstrijkorkest?

Wij zijn het Jeugdstrijkorkest van Toonkunst Bussum. De naam van ons orkest is
Het Wladimir Consort
Dat is genoemd naar de straat waarin het kerkje staat waar wij altijd repeteren.

In ons orkest spelen ongeveer 15 tot 18 strijkers van 9-16 jaar en er zijn altijd vijf of zes strijkers uit het orkest voor volwassenen, die met ons meespelen. Onze nieuwe dirigent sinds voorjaar 2022 is Michael Hesselink. Michael is begonnen als klarinettist. Tien jaar geleden raakte hij geïnteresseerd in muziekeducatie. Hij heeft veel ervaring met het dirigeren van jeugdorkesten.

Het is heel leuk in ons orkest. We spelen zowel klassieke als nieuwe muziek, bijvoorbeeld van Haydn en Beethoven of muziek die razend populair is bij de Amerikaanse schoolorkesten, zoals Deerpath Triptych van William Hofeldt.

Er zijn twee projecten per jaar, een in het voorjaar en een in het najaar. Ieder project duurt ongeveer 8 of 9 weken en voor ieder project wordt nieuwe muziek gekozen die leuk is om te spelen en mooi om naar te luisteren. Onze dirigent zoekt steeds muziek uit die niet te moeilijk is om te spelen, maar wel heel mooi klinkt. Aan het eind van elk project houden we een slotuitvoering. Daar mag je iedereen voor uitnodigen.

Doe je mee?

Wil je ook weten hoe het voelt om in een echt orkest te spelen? Doe dan mee in ons orkest.
Voor deelname aan het Jeugdstrijkorkest moet je vioolles of celloles hebben, tenminste muziek met één mol t/m drie kruizen kunnen spelen, de muziek thuis goed voorbereiden en meenemen naar les. Bij twijfel kun je eerst ook de muziek opvragen en volgt er overleg met je docent.

Alle repetities zijn op vrijdagavond van 18.30 – 19.45, in de Doopsgezinde kerk, Wladimirlaan 10 in Bussum. Half september en februari of maart begint een project waarvoor je je kunt inschrijven.

Tot 3 weken voor het begin van het project kun je je inschrijven. Dan krijg je de bladmuziek en kun je alvast gaan oefenen.
Het kost € 60,– voor één project. Daarvoor krijg je niet alleen de leuke orkestavonden, maar ook de bladmuziek en een drankje met iets lekkers na afloop.

Het 23e jeugdstrijkproject

Dit begint op vrijdagavond 2 februari 2024. De repetities zijn op vrijdagavond van 18.30 – 19.45 uur in de Doopsgezinde Kerk, Wladimirlaan 10 in Bussum. Het project wordt afgesloten met een slotpresentatie op vrijdagavond 12 april van 20.00-20.30 uur in dezelfde kerk, met een drankje na afloop.

Het 22e jeugdstrijkproject had slotpresentatie op 1 december 2023

We hadden een uitdagend en zeer afwisselend programma waarin o.a. Andante Festivo van Sibelius, Canon in D van Pachelbel en Pirates of the Carribean van Badelt. Aan de slotpresentatie werd medewerking verleend door Floor Brozius, sopraan. Zie ook foto’s van deze slotpresentatie.

Daarna trad het Wladimir consort ook nog op tijdens het najaarsconcert van Toonkunst Bussum op 10 december in de Morgenster in Hilversum en tijdens het concert van het kerstprojectkoor van De Mess (Naarden) op 19 december in de Remonstrantse kerk in Bussum. Zie ook geluidsopnamen van 10 december: Lascia ch’io pianga en Pirates of the Caribbean.

Voor meer informatie en aanmelden kun je terecht bij:
Wilma van der Heide via info@toonkunstbussum.nl
(eventueel tel. 035-6980390 of 06-20248438).

Wil je alvast een voorproefje?

Je kunt alvast naar een paar stukken luisteren die we eerder gespeeld hebben. Je krijgt hiermee vast de smaak al een beetje te pakken!
Solemn March uit Judas Maccabeus van G.F. Händel (5 april 2019)
Lewis Bridal Song uit Sounds from Scotland van Stuart Barrie (bew.) (5 april 2019)
Ragtime van Hewitt Jones (11 december 2020)
Quartet nr 1 in G-major, Allegro, Opus 72 van Gordon Dale (11 december 2020)
Draai maar, draai maar!, Liederen en Dansen uit Moravië, Nr 4 van Nico Brandon (11 december 2020)
Ouverture van Hans Scheepers (12 november 2021)
Uit de slotpresentatie op 8 april 2022: Richard the Lion Heart en Troubadour Song uit Crusaders (arr. Edward Jones) en Romance van Wiesje Miedema.
Irish Court Dance van Nico Brandon, op de harp Marlies de Lange (10 december 2022).
Lascia ch’io pianga van Georg F. Händel, met Floor Brozius, sopraan (10 december 2023).
Pirates of the Caribbean van Klaus Badelt (10 december 2023).
.

Als je hier klikt dan kun je lezen wat we allemaal al gespeeld hebben, sinds het begin in 2012.
En je kan ook eerdere foto’s bekijken, van het optreden in de Grote Kerk in Naarden op 2 november 2019, van de slotpresentatie op 10 november 2019, van de slotpresentatie op 11 december 2020 in de Wilhelminakerk, van de slotpresentatie op 11 november 2022 (waarbij ook twee filmpjes van fragmenten uit de Irish Suite met harpiste Marlies de Lange als solist), van de slotpresentatie op 31 maart 2023 (waarbij ook een filmpje van de Bohemian Rhapsody), en van de slotpresentatie op 1 december 2023.