Kom je ook spelen in ons jeugdstrijkorkest?

Wij zijn het Jeugdstrijkorkest van Toonkunst Bussum. De naam van ons orkest is
Het Wladimir Consort
Dat is genoemd naar de straat waarin het kerkje staat waar wij altijd repeteren.

In ons orkest spelen ongeveer 15 tot 18 strijkers van 9-16 jaar en er zijn altijd vijf of zes strijkers uit het orkest voor volwassenen, die met ons meespelen. Onze nieuwe dirigent sinds voorjaar 2022 is Michael Hesselink. Michael is begonnen als klarinettist. Tien jaar geleden raakte hij geïnteresseerd in muziekeducatie. Hij heeft veel ervaring met het dirigeren van jeugdorkesten.

Het is heel leuk in ons orkest. We spelen zowel klassieke als nieuwe muziek, bijvoorbeeld van Haydn en Beethoven of muziek die razend populair is bij de Amerikaanse schoolorkesten, zoals Deerpath Triptych van William Hofeldt.

Er zijn twee projecten per jaar, een in het voorjaar en een in het najaar. Ieder project duurt ongeveer 8 of 9 weken en voor ieder project wordt nieuwe muziek gekozen die leuk is om te spelen en mooi om naar te luisteren. Onze dirigent zoekt steeds muziek uit die niet te moeilijk is om te spelen, maar wel heel mooi klinkt. Aan het eind van elk project houden we een slotuitvoering. Daar mag je iedereen voor uitnodigen.

foto’s op deze pagina door Jean Pauly

Doe je mee?

Wil je ook weten hoe het voelt om in een echt orkest te spelen? Doe dan mee in ons orkest.
Voor deelname aan het Jeugdstrijkorkest moet je vioolles of celloles hebben, tenminste muziek met één mol t/m drie kruizen kunnen spelen, de muziek thuis goed voorbereiden en meenemen naar les. Bij twijfel kun je eerst ook de muziek opvragen en volgt er overleg met je docent.

Alle repetities zijn op vrijdagavond van 18.30 – 19.45, in de Doopsgezinde kerk, Wladimirlaan 10 in Bussum. Half september en februari of maart begint een project waarvoor je je kunt inschrijven.

Tot 3 weken voor het begin van het project kun je je inschrijven. Dan krijg je de bladmuziek en kun je alvast gaan oefenen.
Het kost € 50,– voor één project. Daarvoor krijg je niet alleen de leuke orkestavonden, maar ook de bladmuziek en een drankje met iets lekkers na afloop.

Slotpresentatie 11 november 2022

Op deze avond hadden we een bijzonder geslaagde slotpresentatie met o.a. delen uit de Irish Suite voor harp en strijkorkest van onze vroegere en inmiddels overleden dirigent Nico Brandon (solist: Marlies de Lange) en uit Eine kleine Nachtmusik van Mozart in een bewerking van Nico Brandon. Zie foto’s en twee filmpjes.
Op het concert van Toonkunst Bussum op zaterdagavond 10 december 2022 heeft ons strijkorkest het concert geopend met het Allegro uit Eine kleine Nachtmusik en de Irish Court Dance uit de Irish Suite. Beluister de Irish Court Dance, zoals op 10 december gespeeld, hier.

Voorjaarsproject 2023

Op vrijdag 27 januari 2023 starten we het 21e jeugdstrijkproject, zoals altijd op vrijdagavond van 18.30 – 19.45 uur in de Doopsgezinde Kerk, Wladimirlaan 10 in Bussum. Ook dit project wordt weer afgesloten met een slotpresentatie op vrijdagavond 31 maart van 20.00-20.30 uur in dezelfde kerk, met een drankje na afloop.

Voor meer informatie en aanmelden kun je terecht bij:
Wilma van der Heide via info@toonkunstbussum.nl
(eventueel tel. 035-6980390 of 06-20248438).

Wil je alvast een voorproefje?

Je kunt alvast naar een paar stukken luisteren die we eerder gespeeld hebben. Je krijgt hiermee vast de smaak al een beetje te pakken!
Solemn March uit Judas Maccabeus van G.F. Händel (5 april 2019)
Lewis Bridal Song uit Sounds from Scotland van Stuart Barrie (bew.) (5 april 2019)
Ragtime van Hewitt Jones (11 december 2020)
Quartet nr 1 in G-major, Allegro, Opus 72 van Gordon Dale (11 december 2020)
Draai maar, draai maar!, Liederen en Dansen uit Moravië, Nr 4 van Nico Brandon (11 december 2020)
Ouverture van Hans Scheepers (12 november 2021)
Uit de slotpresentatie op 8 april 2022: Richard the Lion Heart en Troubadour Song uit Crusaders (arr. Edward Jones) en Romance van Wiesje Miedema.
Irish Court Dance van Nico Brandon, op de harp Marlies de Lange (10 december 2022)

Als je hier klikt dan kun je lezen wat we allemaal al gespeeld hebben, sinds het begin in 2012.
En je kan ook eerdere foto’s bekijken, van het optreden in de Grote Kerk in Naarden op 2 november 2019 (ook de drie foto’s hieronder) en van de slotpresentatie op 10 november 2019. Zie ook foto’s van de slotpresentatie op 11 december 2020 in de Wilhelminakerk.