Het Orkest

Spelen in een ensemble met de bezetting van een symfonieorkest is een bijzondere muzikale ervaring. Je leert niet alleen veelsoortig repertoire kennen, maar krijgt ook van binnenuit meer gevoel hoe stukken zijn opgebouwd en welke rol je eigen partij daarin speelt. Dit plezier geldt des te sterker wanneer het orkest enkele malen per jaar samen met het vaste koor van Toonkunst Bussum musiceert in repetities en uitvoeringen. Omdat dirigent Yiorgo Moutsiaras zowel het koor als het orkest leidt, kan hij toewerken naar de juiste balans tussen beide ensembles.

Het orkest heeft als symfonieorkest een uitgebreide en gevarieerde bezetting aan instrumenten waardoor heel divers repertoire aan orkest- en koorwerken geprogrammeerd kan worden. De stukken worden gekozen uit alle stijlperiodes tussen 1650 en heden, waarbij de eigentijdse muziek zeker niet verwaarloosd wordt.
Lees over onze programma’s sinds 2000.

De standaardbezetting van zo’n 25 strijkers en 10 blazers wordt voor de concerten uitgebreid met een aantal vaste versterkers. Binnen het orkest kent men elkaar goed. In de gezellige koffie- en theepauzes praten de orkestleden elkaar bij over alles wat hen bezighoudt. Wanneer op gezette tijden orkest en koor samen repeteren, is er voor de leden van beide ensembles gelegenheid om elkaar over en weer te leren kennen. Ook hier vervullen de pauzes tussen het geconcentreerd samen repeteren een belangrijke functie.

Jaarlijks treedt het orkest minstens drie keer op in een concert in Bussum of de directe omgeving, waarvan minstens twee keer in samenwerking met het koor. Concerten met een dergelijke combinatie zijn altijd een feestelijk gebeuren, waarbij afhankelijk van de te spelen muziekstukken ook orgel, harp of slagwerk toegevoegd kan worden. Regelmatig worden ook werken met instrumentale of vocale solisten uitgevoerd. Toonkunst Bussum geeft daarbij graag jonge talentvolle musici de kans om met orkest voor publiek op te treden.

De blazers vormen soms een aparte groep en treden daarmee naar buiten als het Toonkunst Blazersensemble.

Een in principe jaarlijkse traditie (in februari of maart, maar het ritme is verstoord door de coronajaren) is het Kinderconcert, aan het eind waarvan de kinderen instrumenten mogen uitproberen.

De repetities vinden plaats op dinsdagavond. Daarnaast zijn er repetities samen met het koor en gezamenlijke studieochtenden. Tijdens de repetities wordt hard gewerkt in een prettige en gezellige sfeer. Enkele malen per jaar wordt de repetitie afgesloten met een borrel. Overweeg je mee te spelen in ons orkest, kom dan eens langs, met je instrument, op de repetitieavond. Je kunt eerst ook vrijblijvend komen luisteren en dan pas beslissen of je mee wilt spelen.

Wekelijkse repetitie:
op dinsdagavond, 20:00-22:15 uur in SCALA, Dr. Schaepmanlaan 8, Bussum.

Nadere informatie:
bij Wilma van der Heide, via info@toonkunstbussum.nl (eventueel tel. 035-6980390 of 06-20248438).

foto’s door Rien de Jager